bool(false)

Yoga og brystkræft går hånd i hånd for Jessica

Måske har du overvejet at starte til yoga i forbindelse med din rekreation fra brystkræftbehandling, hvilket du ej er alene om. Mange brystkræftpatienter vælger netop denne form for mild træning og meditation, da denne træningsmetode imødekommer mange af de behov, som man har til øvelser efter brystkræft – både mentalt som fysisk.

 

Jessica blev diagnosticeret med brystkræft, og er i dag erklæret rask. Hun dyrker yoga hver dag, og underviser også som yoga instruktør. Jessica kigger tilbage på, hvordan yoga hjalp hende med at håndtere og komme igennem brystkræftforløbet.

 

Hvor gammel var du, da du blev diagnosticeret med brystkræft?

Det er en dato, som jeg sent vil glemme.. den 17. maj 2002. Jeg var 33 år.

 

Hvilken slags brystkræftbehandling valgte du? Var det en mastektomi eller brystbevarende operation?

Jeg fik en brystbevarende operation, lumpektomi, hvor jeg fik fjernet en kræftknude i mit venstre bryst. Jeg fik yderligere en sentinel node biopsi for at afgøre, hvorvidt brystkræften havde spredt sig til eller fra andre steder. Biopsien viste sig at være positiv, hvorefter de efterfølgende test og scanninger viste, at kræften havde spredt sig til min lever. Min brystkræft blev kategoriseret til stadie IV (4) ved diagnosen af spredt kræft.

 

Jeg fik ikke strålebehandling, men i stedet fik jeg kemoterapi i 49 uger. Jeg var på daværende tidspunkt på 3 forskellige kombinationer af medicinsk behandling; en af behandlingerne var en kontinuerlig kemoterapi med en bærbar pumpe, hvilket jeg fik i 6 måneder. Jeg kaldte min taske med pumpen ”Ivy”.

 

Var der tidspunkter under dit brystkræftforløb, hvor du ikke kunne undervise i yoga grundet behandlingen eller andre bivirkninger? Såfremt, at dette var tilfældet, hvordan reagerede du følelsesmæssigt på dette?

Jeg var så heldig, at jeg ikke oplevede nogen alvorlige bivirkninger ved min kemoterapi, som så mange andre kvinder oplever. Jeg havde hverken kvalme eller var mere udmattet end normalt – men jeg tabte mit hår. Under kemo oplevede jeg en smule blodmangel, hvorfor jeg ikke kunne lave energiske aerobic øvelser. Jeg underviste forsat i både yoga og pilates, men minimerede min egen aktivitet til pilates. Yoga derimod var perfekt under min brystkræftbehandling, da yogaøvelser er så mild en træningsform. Jeg glædede mig altid til at undervise, da alle mine hold altid støttede op og opmuntrede mig gennem brystkræften. At undervise hjalp også til at opretholde en form for ”normalitet” under en så kaotisk tid, som det er at have brystkræft.

 

Mange kvinder vil ikke forene yoga og det at komme sig fra behandling af brystkræft – i stedet er det at slappe af på sofaen med et varmt tæppe, nok mere det man vil forene med at komme sig ovenpå behandlingen for brystkræft. Hvad motiverede dig til ikke a give op?

Bare at være fysisk i stand til at undervise under behandling styrkede min tillid til, at jeg stadig var stærk og sund, kræft eller ej. Også den støtte og opmuntring, som jeg modtog fra venner, kolleger, kunder og medlemmer på mine hold, hjalp mig virkelig med at holde mig positiv.

 

Det var selvfølgelig en ekstremt stressende tid med mange op- og nedture. For mig var det sværeste aspekt ved at håndtere en seriøs diagnose som brystkræft det psykologiske og følelsesmæssige aspekt.

 

Hvordan hjalp yoga og pilates med at komme dig efter brystkræft diagnose?

Jeg tror virkelig, at fordi jeg aldrig følte mig ”syg” eller fysisk udfordret, var jeg i stand til at holde fokus og virkelig tro på min fuldstændige tilbagevenden til livet efter brystkræft… med hår! Det er virkelig fantastisk, hvor stærk og modstandsdygtig den menneskelige krop er, selv overfor brystkræft, der er en alvorlig sygdom, og medicin som kemoterapi.

 

Pilates og yoga hjalp mig med at komme mig fra brystkræft ved at være opmærksom på min krops forskellige fysiske behov under hele min behandling. Desuden kræver begge motionsformer, at du er “forbundet” mentalt – bevidst om, hvordan din krop fungerer. Sindet skal være fokuseret på øvelsen her-og-nu, så der er ikke plads til at tænke på brystkræft. Det var virkelig befriende at give min hjerne en pause, og bare kunne fokusere på den fysiske aktivitet. Yderligere gav yoga mig netop den ro, fred og tillid til min krop, som var med til at gøre kampen mod brystkræft lettere.
 

Yoga kan hjælpe under brystkræftforløb

Yoga kan hjælpe under brystkræftforløb

 

Hvad tror du fordelene er ved at fortsætte din træning under og efter brystkræftbehandlingen?

Mens yoga og at komme sig over brystkræft går hånd i hånd i mange henseender, skal du være opmærksom på ikke at overbelaste din krop under behandlingen. Din krop arbejder allerede på højtryk for at reparere og helbrede sig selv, så du skal være forsigtig med ikke at føje til den byrde med kraftig motion eller unødvendig stress.

 

Når det er sagt, ser jeg motion, stresshåndtering og fysisk sundhed som en del af min recept for sundhed og velvære – og forsikring om, at hvis jeg skulle opleve en tilbagegang, vil min krop være stærk nok til at klare det. Jeg har altid sagt, at hvis jeg skal gøre det (kemo) igen , kan jeg klare det, men jeg ville helst foretrække ikke at skulle det.

 

Hvilke opmuntrende ord har andre kvinder delt med dig om yoga og brystkræftforløbet?

En af mine regelmæssige yoga-gængere er også en brystkræft overlevende. Vi taler ofte om de prøvelser og besværligheder, der er i livet efter brystkræft. Hun fik fjernet begge bryster, og fik lavet en brystrekonstruktion ved TRAM-lappen (Transverser Rectus Abdominis Musculocutaneus-Lappen) – som følge heraf mistede hun betydelig styrke i sine mavemuskler. Til trods for den voldsomme brystoperation, har hun gjort utrolige fremskridt ved hjælp af yoga efter hendes brystkræftsbehandling for at genskabe styrke og balance i hendes mavemuskler. Hun er en af ​​mine største succeshistorier.

 

En af de mest hjertevarmende ting, jeg har fået at vide af folk, der tager mit hold, er at jeg har inspireret dem. At jeg ikke har ladet brystkræften gøre mig inaktiv og usynlig, men derimod forsat mit liv, lettere justeret, er et godt eksempel for andre kvinder, der måske må stå over for denne sygdom. Jeg har fået at vide af medlemmer, at dét at se mig undervise et pilates hold skaldet og i kemoterapi, har motiveret dem til at skubbe hårdere, udfordre sig lidt mere og aldrig give op.

 

Hvilke råd vil du dele med andre om Pilates, yoga og brystkræft?

Pilates og yoga er mere end bare træning; begge træningsformer baner vejen til at finde og opretholde balance i dit liv – mere end bare det fysiske aspekt. Selv når du bliver stillet overfor en skræmmende og muligvis dødelig diagnose, er det vigtigt at du stadig tager dig tid til at tage dig af dig selv, fysisk som mentalt. Kræft, og alt der følger med det, er kun en lille del af dig. Du behøver ikke at lade det definere og dominere dit liv. Stol på at du vil komme dig, helbredes og vende tilbage til et liv efter brystkræft.

 

Du kan læse mere om yoga her.