array(23) {
 ["ID"]=>
 int(5164)
 ["id"]=>
 int(5164)
 ["title"]=>
 string(14) "tai_chi_1min_1"
 ["filename"]=>
 string(18) "tai_chi_1min_1.mp4"
 ["filesize"]=>
 int(16504158)
 ["url"]=>
 string(75) "https://dagenjegfikbesked.dk/wp-content/uploads//2019/04/tai_chi_1min_1.mp4"
 ["link"]=>
 string(102) "https://dagenjegfikbesked.dk/tai-chi-under-kemobehandling-rosaries-brystkraefthistorie/tai_chi_1min_1/"
 ["alt"]=>
 string(0) ""
 ["author"]=>
 string(1) "2"
 ["description"]=>
 string(56) "Rosarie med hendes mand praktiserer Tai Chi på stranden"
 ["caption"]=>
 string(0) ""
 ["name"]=>
 string(14) "tai_chi_1min_1"
 ["status"]=>
 string(7) "inherit"
 ["uploaded_to"]=>
 int(5145)
 ["date"]=>
 string(19) "2019-04-30 19:27:32"
 ["modified"]=>
 string(19) "2019-07-08 12:56:50"
 ["menu_order"]=>
 int(0)
 ["mime_type"]=>
 string(9) "video/mp4"
 ["type"]=>
 string(5) "video"
 ["subtype"]=>
 string(3) "mp4"
 ["icon"]=>
 string(63) "https://dagenjegfikbesked.dk/wp-includes/images/media/video.png"
 ["width"]=>
 int(0)
 ["height"]=>
 int(0)
}

Play video
×

Tai Chi under kemobehandling: Rosaries brystkræfthistorie

På videoen, kan du se Rosarie og hendes mand en sommermorgen praktisere Tai Chi på stranden, hvilket de gør hver sommer, når de er i deres sommerhus.

Kvinder, der har brystkræft, søger ofte efter milde motionsformer, som vil hjælpe dem med at genvinde styrke og fleksibilitet i deres bevægelser. Rosarie, som har gennemgået brystkræft, fortæller om, hvordan hun fandt Tai Chi, og hvordan det er blevet en fast del af hendes liv efter brystkræft, som hun stadig udøver i dag:

 

Fra min erfaring, mens jeg gik igennem kemoterapi, fandt jeg det vanskeligt at udføre nogen form for motion, udover nogle korte gåture. På et rekreationscenter blev jeg introduceret til Tai Chi. Her fandt jeg ud af, at Tai Chi’s milde øvelser passede perfekt til mine behov efter min brystkræftoperation. Da jeg kom hjem, besluttede jeg at finde ud af, hvilke muligheder der var for at gå til det i mit lokalområde.

 

Jeg vil anbefale Tai Chi på det kraftigste. Det indebærer dejlige nemme strækningsbevægelser, langsom og yndefuld – ikke opfarende. Det hjælper mig med at bremse mig, finde sindsro og til at fokusere på min krop og vejrtrækning. Samtidig hjælper det mig også med at fokusere på min kropsholdning og generelt bringe balance til min krop.

 

Tai Chi øvelserne og undervisningsformerne er alle forskellige. Som med yoga og enhver anden form for motion, der ledes af en instruktør eller lærer, er det vigtigt, at de minder deres enkelte holds deltagere om at holde sig inden for deres begrænsninger. Tempoet og bevægelserne for øvelserne afhænger også af, hvilken type yoga eller Tai Chi, der praktiseres.

 

Med Tai Chi-stilens inddragelse er der to aspekter i praksis:

 

Chi Gung – blid øvelse

Chi Gung øvelserne, er en række bevægelser, inden for dine begrænsninger til enhver tid og på ingen tidspunkt overanstrenger dig. Det er en form for blid motion sammensat af bevægelser, der gentages en række gange, der ofte strækker kroppen ud og øger cirkulationen i kroppen (blod og lymfe).

 

Håndformen – mere flydende bevægelser

Håndformen, er en mere flydende bevægelse og omfatter en række forskellige faser, der involverer alle de fire elementer (fx vand, luft, ild, jord).

 

Tai Chi er perfekt for både krop og sind

Tai Chi kan justeres så det passer til alle, også når man er under kemobehandling, og en person kan praktisere Tai Chi selv indenfor deres egne begrænsninger. Dette er en af ​​fordelene for mig, når jeg ikke har samme bevægelig i min arm, som før jeg fik brystkræft.

 

Min erfaring er, at der er plads til både Tai Chi samt de andre terapi muligheder, der er for brystkræftramte kvinder. Man kan komplimentere det ene med det andet – det er op til den enkelte.

 

Jeg bemærker nu, hvordan jeg er blevet mere fleksibel i min krop, mindre travl og fået mere sindsro, hvorfor jeg lettere kan håndtere de forskellige følelser, jeg oplever. Jo mere regelmæssigt jeg praktiserer Tai Chi, jo mere oplever jeg fordelene ved at være i det fri – nær vand eller træer, hvilket giver en særlig form for sindsro. Min opfordring til andre brystkræftramte kvinder, der måske selv er under kemobehandling, ville være at prøve det – og give dig selv tid med det.

 

Du kan se Rosarie og hendes mand en sommermorgen praktisere Tai Chi på stranden, hvilket de gør hver sommer, når de er i deres sommerhus.

 

Rosarie er passioneret om at hjælpe andre kvinder i lignende situation, og har derfor medvirket i Amoenas kampagne for at skabe større opmærksomhed om breast shapers, silikone indlæg, der kan bruges efter kvinder har fået foretaget en brystbevarende operation eller rekonstruktion til at udligne for manglende brystvæv eller asymmetri. Hendes kampagnebillede fokuserer på hendes passion for Tai Chi, som hun har praktiseret i fem år.

Rosaries kampagnebillede for Amoenas breast shapers

Rosaries kampagnebillede for Amoenas breast shapers

 

Læs mere om Tai Chi her.

 

Video og billede af Greg Coleman, anvendt med tilladelse.