array(23) {
 ["ID"]=>
 int(5108)
 ["id"]=>
 int(5108)
 ["title"]=>
 string(54) "DAY_DK_Janne_video_short_trust the system subtitles HD"
 ["filename"]=>
 string(58) "DAY_DK_Janne_video_short_trust-the-system-subtitles-HD.mp4"
 ["filesize"]=>
 int(48368175)
 ["url"]=>
 string(115) "https://dagenjegfikbesked.dk/wp-content/uploads//2019/04/DAY_DK_Janne_video_short_trust-the-system-subtitles-HD.mp4"
 ["link"]=>
 string(137) "https://dagenjegfikbesked.dk/strategier-til-at-haandtere-og-overkomme-brystkraeft/day_dk_janne_video_short_trust-the-system-subtitles-hd/"
 ["alt"]=>
 string(0) ""
 ["author"]=>
 string(1) "2"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["caption"]=>
 string(0) ""
 ["name"]=>
 string(54) "day_dk_janne_video_short_trust-the-system-subtitles-hd"
 ["status"]=>
 string(7) "inherit"
 ["uploaded_to"]=>
 int(5085)
 ["date"]=>
 string(19) "2019-04-30 19:17:17"
 ["modified"]=>
 string(19) "2019-04-30 19:17:17"
 ["menu_order"]=>
 int(0)
 ["mime_type"]=>
 string(9) "video/mp4"
 ["type"]=>
 string(5) "video"
 ["subtype"]=>
 string(3) "mp4"
 ["icon"]=>
 string(63) "https://dagenjegfikbesked.dk/wp-includes/images/media/video.png"
 ["width"]=>
 int(0)
 ["height"]=>
 int(0)
}

Play video
×

Strategier til at håndtere og overkomme brystkræft

Alice McCall er forfatter, rådgiver og healer. I denne artikel deler hun sin viden om, hvordan man kan håndtere og overkomme følelsesmæssige udfordringer i livet – herunder at blive diagnosticeret med brystkræft.

 

Jeg har på det seneste snakket med så mange mennesker, der føler sig overvældede af livet, livets fart og mængden af aktiviteter, man har hver dag. Selvom vi arbejder ihærdigt og hektisk, er resultatet, at der stadig er en stor bunke af ting tilbage at lave. Ofte, når dette sker, bliver vi overvældet af tanken om, at vi aldrig kommer igennem det.

 

Om end du forsøger at overkomme brystkræft eller ej, virker vores normale strategier ikke, når vi er overvældede på denne måde.

 

Når vi bliver overvældede føler vi os magtesløse: sæt tempoet ned.

 

Hele bunken, der vokser, giver os en følelse af at være magtesløse. Jo mere arbejde, der gives til os, jo sværere er det for os selv at tackle det… og bliver blot forværret, og vi bliver ude af stand til at håndtere det. Denne onde cyklus fortsætter, indtil vi eksempelvis har papirarbejde og regninger, der ikke er blevet rørt ved i 3-6 måneder!

 

Jeg kender alt til dette, da jeg selv har været i samme position. Så jeg vil dele nogle praktiske, hjælpsomme tips med jer. Disse strategier kan også hjælpe dig med at håndtere brystkræftens skræmmende forløb.

 

Når følelsen af mental lammelse rammer: Tag alting lidt langsommere.

 

Stop med så mange aktiviteter som muligt. Skal du virkelig gøre alle de ting, du synes, du skal? Svare på alle opkald? Følge op på alt? Kan du udskyde eller aflyse en forpligtelse for at skabe et pusterum? Jeg synes, at dette er en af de bedste strategier til at overkomme de krav til brystkræft – og livet.

 

Lad som om der er opstået en nødsituation (måske er der rent faktisk). Hvis dette skete, ville du så ikke kunne rydde din kalender? Dette er en nødsituation – det er din egen nødsituation. Behandl det sådan. Lav mindst muligt selv. Det er utrolig svært, men det virker. Når det gør, vil du have rum til at ændre det, der foregår med dig samt at tackle dit problem.

 

Udforsk ’hvorfor’ – en strategi til at håndtere og overkomme brystkræft (og alle livets stressfaktorer)

Respekter alle de følelser du oplever. Det er sandsynligt, at du vil føle dig ved siden af dig selv og have svært ved at fungere psykisk. Giv efter for dette – lev det, lad det fylde dig. Det er okay. Erkend dine følelser, brug tid og respekter dem.

 

Det er klart, at brystkræft er en udfordring for sig, som nok ingen udover de, der er ramt vil kunne forstå. De fleste kvinder spørger sig selv ”Jeg har brystkræft – hvad nu?”. En måde at håndtere brystkræft og dine følelser er ved at gøre brug af støttegrupper, huske at spørge om hjælp, når du har brug for det fx støvsugningen eller andre ærinder samt at lade familie og venner støtte dig – Kræftens Bekæmpelse har lavet en gratis app, der hedder ’Sammenholdet’, som hjælper kræftpatienter og deres pårørende med at organisere et netværk, der kan hjælpe med at støtte den brystkræftramte under hendes sygdomsforløb.

 

Adressér, hvorfor du føler det, du gør. Når du har brugt tid på at håndtere dine følelser, er det tid til at udforske, hvorfor de er der. En indsnævring, præcisering af roden til de enkelte følelser du har. Hvis vi har drevet os selv til et sted, hvor vi føler os så lammede, så begrænsede, er der nok noget ved os, i vores tanker eller overbevisninger, som vi bør håndtere bedre end vi har formået at gøre indtil nu. Hvis den ting ødelægger os, er der stor chance for, at det er noget, vi bevidst har fornægtet, men som stadig lever i vores underbevidsthed. Så har vi brug for at identificere dette, eje det, tage stilling og rense det.

 

Skab plads til en ny start

Skab et nyt billede af dig selv, inden i dig selv. Såfremt du ønsker at være anderledes eller at dit liv skal være anderledes, starter det hele med dig. Du må ændre din måde at anskue verden på. Dette kan være en strategi til at håndtere din brystkræft som helhed: Visualisér sundhed. Skab et nyt billede af dig selv i dine tanker. Giv slip på tro og mønstrer der ikke er i din interesse. Lad dit mål være spidsen af dit sind. Lad dig guide dig selv. Vær rolig, tålmodig og stabil. Vær overbevist om din succes.

 

Nyd nutiden. Vær glad. Tag en pause. Forkæl dig selv. Uanset om du selv har lagt mærke til det, så har du, når du er kommet så langt, lavet meget hårdt og vigtigt arbejde. Det er tid til at tage en pause og lave noget sjovt. Af alle strategier til at håndtere og overkomme brystkræft eller andet, er dette det mest befriende. Oplev glæden ved at leve i nuet fremfor at leve med bagtanken; ”jeg skal dit og dat”.

 

At reflektere over livet er vigtigt

At reflektere over livet er vigtigt

 

 

Kom igennem dit arbejde systematisk. Nu hvor du har tilladt dig selv et glædeligt øjeblik, er det tid til at adressere det arbejde, der har overvældet dig psykisk. Med ny energi skal du huske at tackle disse en af gangen, således de ikke overvælder dig.

 

Og husk: hvis du på noget tidspunkt kan mærke, at du føler dig ude af kontrol, eller hvis du begynder at føle dig overvældet – STOP og sæt bevidst tempoet ned. Det kan virke skræmmende at gøre, når man bekymrer sig om deadlines og andres samt egne forventninger. Men jeg anbefaler på det kraftigste, at du bare prøver det. Når du gør, vil du se, at det hele flasker sig. Tænk på egenkærlighed som fundamentet for alt. Når du har brug for kærlighed og støtte – giv da dig selv lov til at imødekomme dette behov. Elsk dig selv og plej dig selv. Det er min bedste strategi til, hvordan man håndterer og overkommer udfordringer i livet.

 

Lær mere om Alices strategier til at håndtere og overkomme brystkræft på www.healingpath.info.