bool(false)

Ikke ÉN type: En guide til, hvad ”brystkræft” betyder

Ordet "brystkræft" inkluderer mange forskellige typer og stadier. Vores enkle guide hjælper med at give indblik i hvad brystkræft er.

Ordet ‘brystkræft’ bruges til at beskrive en lang række kræftformer, der findes i brystområdet. Her har vi udarbejdet en enkel guide til, hvordan disse typer klassificeres og andre udtryk, som du måske hører, relateret til din diagnose.

Brystkræft er, når celler i brystområdet begynder at ændre sig og dele sig unaturligt. Den type brystkræft, du har, og hvilken behandling du har brug for den, afhænger af en række faktorer: hvor kræften begyndte, hvor stor tumoren er, hvilken slags kræftceller der er til stede, og om de er flyttet til andre områder i kroppen.

 

Non-invasiv brystkræft

 

Ductal carcinoma in situ (DCIS) er en tidlig form for brystkræft, hvor nogle kræftceller findes i mælkekanalerne, men de har ikke spredt sig til resten af brystvævet. Hvis det ikke behandles, er der en risiko for, at det kan blive invasivt. Derfor anbefales behandling med kirurgi, strålebehandling og hormonbehandling (tamoxifen) almindeligvis. Næsten alle kvinder, der behandles for denne type kræft, helbredes. Det er undertiden også kendt som præ-kræft eller non-invasiv eller præ-invasiv kræft.

 

Lobular carcinoma in situ (LCIS) betragtes ikke som brystkræft på trods af dens navn. Her er nogle celler inde i brystkirtlerne begyndt at ændre sig. Selvom det er forbundet med en øget risiko, vil de fleste kvinder med LCIS, ikke nødvendigvis udvikle brystkræft. Derfor overvåges det som regel bare med regelmæssig kontrol og mammografier.

 

Invasiv brystkræft

 

De fleste diagnosticerede brystkræftformer er invasive. Dette betyder, at kræftcellerne har spredt sig fra det sted, hvor de startede og bevæget sig ud i brystvævet. De kan potentielt også bevæge sig videre til lymfeknuderne og resten af kroppen.

 

Invasiv ductal brystkræft er den mest almindelige type invasiv brystkræft (tegner sig for 80% af brystkræft diagnoserne). Cellerne begyndte at ændre sig i mælkekanalerne i brystet.

 

Invasiv lobal brystkræft betyder, at cellerne først begyndte at ændre sig i bryst(kirtlerne). Det kan udvikle sig i alle aldre, men diagnosticeres hyppigst hos 45 til 55 årige kvinder. Cirka 12% af invasive brystkræft diagnoser er af denne type.

 

Mindre almindelige typer brystkræft

 

Inflammatorisk brystkræft får sit navn ud fra, hvordan det ser ud – huden på brystet er rødt, betændt og hævet. Kræftceller, der blokerer for de små lymfekar i huden, forårsager dette.

 

Paget’s disease viser sig normalt som et eksem-udslæt omkring brystvorten. Dette kan forekomme sammen med DCIS eller invasiv brystkræft.

 

Sekundær / metastatisk brystkræft

 

Sekundær eller metastatisk brystkræft er det udtryk, der anvendes, når kræftcellerne har spredt sig fra brystet til andre dele af kroppen, inklusive lungerne, knoglerne eller hjernen. De bevæger sig almindeligvis gennem blodbanerne eller lymfeknuderne.

 

Andre faktorer

 

Inden dine læger anbefaler den bedste behandlingsplan for dig, vil de undersøge, hvor stor din tumor er, og om den har bevæget sig til andre dele af kroppen, og hvor hurtigt den vokser. Du hører muligvis dette kaldt som stadie og grad. De ser måske også på typerne af receptorer (proteiner) i cellerne.

 

Stadie
Stadiet henviser til størrelsen på tumoren, og om den har spredt sig ud i brystområdet. Det kan beskrives ved hjælp af TMN-iscenesættelse eller nummerscener.

 

TNM stadie: Tumor, Knude, Metastase

 

Antal stadier

 

Grader
Graden afgøres efter at have set på cellerne i laboratoriet og analyseret, hvor hurtigt de sandsynligvis vil vokse.

 

Receptorer

 

Forskellige celler indeholder forskellige typer proteiner, kendt som receptorer.

 

HER2 (human epidermal growth receptor 2) er et gen, der fremstiller HER2-proteiner. Dette er receptorer på bryst celler, der normalt hjælper bryst cellerne med at vokse, opdele og reparere sig selv. I nogle tilfælde fungerer genet ikke korrekt, og der produceres for mange receptorer der får cellerne til at dele sig unormalt. Der er mange forskellige behandlinger til rådighed for HER2-positiv kræft.

 

Hormon receptorer kvindelige hormoner såsom østrogen og progesteron, der naturligt produceres i kroppen, kan stimulere væksten af brystkræft, hvis cellerne i tumoren indeholder disse hormonreceptorer. Dette er kendt som hormonafhængig brystkræft. Afhængigt af det hormon, det er følsomt over for, kaldes disse tumorer også østrogenreceptor-positiv brystkræft (ER +) og, mindre almindelig, progesteronreceptor-positiv brystkræft (PR +). De behandles normalt med hormonbehandling, som enten blokerer virkningen af hormonerne i kroppen eller forhindrer æggestokkene i at producere dem.

 

Trippel negativ brystkræft er det medicinske udtryk, der anvendes, når ingen af disse receptorer er til stede.

 

BRCA1 eller BRCA2 genmutation

 

BRCA1 (BReast Cancer1) og BRCA2 (BReast Cancer2) er genmutationer, der øger risikoen for at udvikle bryst- og æggestokkræft hos kvinder, der genetisk arver dem. Behandlingen af brystkræft hos kvinder med BRCA-mutation er stort set den samme som for sporadisk brystkræft, bortset fra at den også tager højde for en højere risiko for at udvikle kræft i det sunde bryst og/eller få kræft i æggestokkene.

 

 

Til at få yderligere information, kan du med fordel se mere på Kræftens Bekæmpelse og Dansk Brystkræft Organisation.