bool(false)

En guide til intimitet efter brystkræft: kommunikation og det at elske sig selv

Intimitet og sex efter brystkræft kan være svært at håndtere. Kommunikation og selvtillid er ofte vejen frem.

Et af de sværeste aspekter ved brystkræft og intime forhold, er uden tvivl at håndtere dem begge på samme tid. Under og efter brystkræft føler de fleste kvinder sig meget usikre på deres kroppe – og det er der ikke noget at sige til. Behandling sætter i den grad sine spor på kroppen som inklusiv bivirkninger såsom hyppig kvalme, ekstrem træthed, vægttab og -stigning, hårtab og selvfølgelig den mest dramatiske ændring ved mastektomi: tabet af en af de mest sensuelle og feminine dele af kvindekroppen, brystet.

 

Så idéen om at skulle opretholde et intimt forhold føles forståeligt nok uoverskueligt for mange kvinder, selv hvis de har været sammen med deres partner i mange år.

 

Kommunikation er nøglen til intimitet efter brystkræft

Kræftoverlevere fortæller os, at det er muligt at genfinde den seksuelle intimitet efter brystkræft, men kun hvis du er åben overfor din partner hele vejen igennem. Som du vil kunne læse i artiklerne herunder, er det næsten altid et spørgsmål om kommunikation, når det drejer sig om at få intimiteten tilbage efter brystkræft.

 

Det er vigtigt at huske, at selvom det også er vigtigt, indebærer et intimt forhold ikke altid kun fysisk intimitet. Hvis han/hun er støttende, vil din livspartner og den følelsesmæssige intimitet I deler under brystkræftforløbet – en af livets mest skræmmende og udfordrende oplevelser – få jer langt. Dét at tale om jeres følelser, kroppe, behov, frygt og håb, er selve definitionen på intimitet. Med dette dybe bånd vil I helt sikkert vende tilbage til det mere fysiske aspekt af jeres forhold efter brystkræften.

 

Det er værd at nævne, at vi har hørt fra nogle kvinder, at intimitet efter brystkræft ikke var en realitet: deres partnere kunne af en eller anden grund ikke håndtere deres brystkræft. Men ofte er manglen på støtte et resultat af manglende kommunikation.

 

At lære at elske dig selv

Det er naturligt at spekulere på, hvordan vores partner vil reagere på at se os uden vores bryster – de spiller en så stor rolle i samfundets syn på feminitet, seksualitet og køn. Det, vi ikke tænker på med hensyn til intimitet og sex efter brystkræft, er, at deres syn på os i høj grad er baseret på vores syn på os selv. Krops selvtillid er derfor altafgørende. At lære at elske din nye krop på trods af dens ændringer og med dens ar, vil give dig og din intime partner friheden til at vende tilbage til et kærligt og glædesfyldt forhold.

 

Hvordan du håndterer intimitet med DIG SELV efter brystkræft

For at lære at elske din nye krop, er der nogle ting du kan gøre: